Voiko YouTubella tienata?

Monet nuoret haaveilevat tänä päivänä YouTubella tienaamisesta ja sillä itsensä elättämisestä. Tämä juontaa juurensa siihen, että YouTubessa esiintyy monille tuttuja tubettajia, joiden elämää ihaillaan. Nuoret haluavat tulla samanlaiseksi kuin esikuvansa. YouTubea ajatellaan siis nykyään ihan oikeana tapana tienata. Se on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ. Eri asia kuitenkin on, voiko YouTubella oikeasti tienata niin paljon, että sillä elättäisi itsensä. Sen lisäksi on hyvä pohtia sitä, miten paljon työtä videoiden tekeminen vaatii.


Yksi hyvä keino tienata YouTubella on tehdä videoita, jotka saavat satoja tuhansia, jopa miljoonia, katsojia. Mitä enemmän katsojia on, sitä suuremmat tulotkin ovat. Tämä vaatii kuitenkin sen, että oma YouTube-kanava kaupallistetaan, jolloin videoiden alussa ja niiden keskellä voi pyöriä mainoksia. Mitä useampi henkilö näkee mainoksen, sitä enemmän rahaa YouTube-kanavan omistaja saa.

Toinen tapa on tehdä kaupallista sisältöä sisältäviä markkinointivideoita. Yksi Suomen suosituimmista YouTube-kanavista, Justimus, tekee vuodessa 4–6 sisältömarkkinointia sisältävää videota. Niistä kertyy suuri potti, joka jaetaan videoiden tekijöiden kesken. Yritykset, kuten esimerkiksi Xlash, siis tilaavat suosituilta tubettajilta videoita, joissa mainostetaan yrityksen tuotteita tai palveluita. Yritys maksaa suoraan tubettajalle ikään kuin palkkaa. Tubettaja merkitsee saadun tulon omiin verotietoihinsa, eli tuloista maksetaan yksityisyrittäjän tapaan vielä veroja.

On kuitenkin hyvä muistaa, että videoilla tulee olla hurja määrä katsomiskertoja ennen kuin niillä pääsee ansioille. Suomesta löytyy muutamia tubettajia, jotka pystyvät elättämään itsensä videoita tekemällä, mutta suurin osa tubettajista tekee YouTubea sivutyönään. On siis hyvä miettiä, haluaako YouTubeen panostaa käyttämällä aikaa ja mahdollisesti rahaa videoiden luomiseen. YouTube on hyvin epävarmaa aluetta ja videoiden tekijä ottaa suuren riskin ryhtyessään päätoimisesti tubettajaksi. Se ei välttämättä tuota mitään.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *