Emättimen kuivuus ja hoito

Emättimen kuivuus on hyvin tavallista naisilla, joilla on vaihdevuodet sekä vaihdevuosien jälkeen. Keskimäärin jopa yli puolet naisista kärsii tästä hyvin epämukavasta vaivasta ainakin jossain elämän vaiheessa. Kuivuus on merkittävin oire, jonka vuoksi emätin voi kutista tai tuntua polttelevan esimerkiksi liikunnan yhteydessä. Näihin oireisiin ei ole olemassa yhtä niksiä, millä ne saa itse pois päiväjärjestyksestä, mutta ei syytä huoleen, sillä hoitokeinoja on kuitenkin useita.

Vaihdevuosien aikana naisten hormonitasapaino muuttuu kun estrogeenin muodostuminen kehossa vähenee ja se saa aikaan mm. kuivuusoireita. Tämä liittyy hedelmällisyyden päättymiseen, jolloin keho luonnollisesti ei tarvitse enää yhtä paljon estrogeeniä kuin aiemmin.

Oireisiin voi myös olla muita syitä.

Kuivuutta voi kuitenkin esiintyä useissa muissa tilanteissa kuten esimerkiksi synnytyksen jälkeen, mikäli peset intiimialuetta liian vahvoilla tuotteilla tai pukeudut liian tiukkoihin vaatteisiin. Stressi, kova urheilu sekä jotkin lääkkeet voivat myös osaltaan altistaa emättimen kuivuuteen.

Mitä kehossa tapahtuu?

Emättimessä normaalisti esiintyvä kosteus ja lima suojaavat emätintä ulkoapäin tulevilta bakteereilta ja on näin ollen tärkeä suoja kehollesi.

Emättimen kuivuus, tai atrofia, on naisilla esiintyvä oire, jossa ei ole kyse taudista taikka infektiosta. Atrofia on siis normaalisti elämänkaaren liittyvä oire. Tarkemmin se on estrogeenin vähenemiseen liittyvä oire ja sitä esiintyy naisilla heidän saavutettuaan iän, jossa hedelmällisyys loppuu.

Haluttaessa palauttaa emättimen kosteustasapaino on syytä ensiksi tarkistaa, onko kuivuus tavalla tai toisella itse aiheutettua ja muuttaa toimintatapojaan itse.

Hoito

Useat naiset, jotka kärsivät näistä oireista, eivät tee asialle mitään ja kärsivät kaikessa hiljaisuudessa ikävistä ja epämukavista tuntemuksista intiimialueella. Oireiden huomiotta jättäminen johtaa helposti haluttomuutta liikkumiseen jalan tai pyörällä ja muuhun urheiluun, vaikka toisaalta oireiden hoitaminen on parhaimmillaan hyvin helppo ja nopea.

Lääkehoidot emättimen kuivuuden hallintaan äärimmillään ovat monimutkaisia yhdistelmähoitoja, joilla pyritään nostamaan estrogeenitasoa. Hormonipohjaista hoitoa harvoin suositellaan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi vaan oireet pyritään poistamaan yksinkertaisilla ratkaisuilla, joissa ei ole pelkoa vakavista sivuoireista, joita hormonihoidolla ikävä kyllä joskus on. Hormonihoito -menetelmät ovat laajasti tutkittuja, mutta ne vaativia ja sitovat potilaan kuukausiksi jopa vuosiksi hoidon piiriin.

Helpompi ja nopeampi kuivuusoireen hoito on emätinpuikko, jossa on kaikki tarvittava emättimen normaalin toiminnan palauttamiseksi nopeasti. Yksi tärkeä elementti tämän kaltaisessa emätinpuikossa on hyaluronihappo, jota keho tuottaa normaalisti myös itse. Sen tärkeä tehtävä on sitoa kosteutta ihoon, silmiin sekä naisten limakalvoille. Repadina on emätinpuikko, joka sisältää tätä kehon omaa rakennusainetta kosteuden palauttamiseksi. Emätinpuikko on reseptivapaa ja se tehoaa jo 2-3 viikon kuluessa.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *