Suomalaisen käsityökulttuurin helmi on perinteinen neuletakki

Perinteinen suomalainen käsityökulttuuri elää ja voi hyvin. Kaikenlainen käsillä tekeminen kutomisesta virkkaamiseen ja pitsinnypläykseen on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Käsityöharrastus ei enää ole ainoastaan vanhojen naisten harrastus, vaan kaikenikäiset suomalaiset ottavat yhä enemmän osaa tähän suomalaisen kulttuurin osa-alueeseen. Etenkin nuoret ovat viime vuosina ymmärtäneet, että neulomalla, virkkaamalla tai vaikka kangaspuilla kutomalla voi saada aikaan modernejakin tekstiilejä.

Räsymatoista moderneihin jättipeittoihin
Perinteiseen suomalaiseen kulttuuriin on aina kuulunut kodintekstiilien valmistaminen itse. Sisustusliikkeet ja halpatuotanto ovat syntyneet vasta viime vuosisadalla ja sitä ennen suomalaisessa kodissa kaikki oli itse tehtyä. Naiset kutoivat räsymattoja jämäkankaista, ja villasta valmistetut ryijyt olivat sukukalleuksia, jotka periytyivät sukupolvelta toiselle. Ennen naimisiinmenoa neidot kutoivat myös tulevan kotinsa liinavaatteet ynnä muut tekstiilit itse. Näitä kutsuttiin kapioiksi. Käsityötaito periytyi suomalaisessa kulttuurissa äidiltä tyttärelle.

Nykyään kapioperinne on kuollut, ja vain harva nainen ehtii työn ja opintojen ohessa itse valmistaa kaikkia liinavaatteitaan. Silti yhä useampi nuori harrastaa vapaa-ajallaan perinteisiä käsitöitä. Moni myös valmistaa käsitöitä oman kotinsa kaunistukseksi. Tyynyliinat, isoäidinneliöistä virkatut torkkupeitot ja superpaksusta langasta neulotut jättipeitot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Näitä käsintehtyjä tuotteita on vilahdellut silloin tällöin myös sisustuslehtien sivuilla. Käsin valmistetut kodintekstiilit ovatkin nyt todella muodikkaita.

Innokas käsityöharrastaja on osa suomalaista perinnekulttuuria
Kaakkois-Aasian halpatyöpajoista kantautuneet uutiset ovat elvyttäneet suomalaisten intoa perinteisiin käsityötaitoihin. Tiedostavat kuluttajat haluavatkin usein tehdä vaatteensa itse. Oman käsityöharrastuksen taustalla ei kuitenkaan välttämättä ole suurta aatetta. Käsityöt ovat useimmille lähinnä hauskaa ajanvietettä, jonka avulla on helppo myös muokata omaa tyyliä. Vaatteita on suomalaisessa kulttuurissa valmistettu perinteisesti neulomalla. Neuletakki onkin yksi suosituimmista vaatteista joita myös nuoret naiset neulovat itselleen. Neuletakkeja neuloivat myös esiäitimme, joten modernia neuletakkia valmistaessasi, voit todella tuntea olevasi osa sukupolvien pituista ketjua. Neuletakkien lisäksi suosittuja käsitöitä ovat myös erilaiset huivit, laukut, pussukat ja tietysti perinteiset villasukat sekä lapaset. Parasta omien vaatteiden tekemisessä on se, että voit tehdä juuri omaan tyyliisi sopivia vaatteita.

Suomalainen käsityökulttuuri elää uutta nousukauttaan
Virkkaaminen, neulominen ja mattojen kutominen ovat kaikki osa suomalaista käsityökulttuuria. Perinnekulttuuri ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asioiden täytyisi jämähtää perinteisiin. Tästä modernit käsityöläiset ovat hyvä esimerkki. Lankoja ja käsityötarvikkeita on tällä hetkellä saatavilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Internet mahdollistaa tarvikkeiden tilaamisen ulkomailta, mutta myös täysin uudenlaisten käsityökulttuurien löytämisen. Suomalainen kulttuuri ei elä tyhjiössä, vaan ottaa vaikutteita maailmalta yhdistellen sujuvasti uutta ja vanhaa. Nyt myös uusien käsityöharrastajien on helppo hypätä mukaan, sillä kirjojen, käsityölehtien, blogien ja videoiden kautta uusien tekniikoiden oppiminen on helpompaa kuin aiemmin. Netti on pullollaan erilaisia käsityömalleja perinneneuleista moderneihin virkattuihin koreihin ja muodikkaisiin pikkulaukkuihin. Nyt jos koskaan on hyvä aika hypätä mukaan käsityövillitykseen. Jos koulun käsityötunneilla opetetut tekniikat ovat päässeet unohtumaan, erilaisiin opasvideoihin pääsee helposti käsiksi esimerkiksi YouTubessa. Lähde siis rohkeasti mukaan edistämään suomalaista käsityökulttuuria.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *