Kuvausalan yrittäjäksi – yrittäjälainalla alkuun

Kuvausalan yrittäjän arki on monipuolista – on videointia, kuvaamista, tapahtumien, haastatteluiden ja tilanteiden tallennointia, kuvien ja videoiden muokkausta ja ennen kaikkea asiakaspalvelua.

Kuvausalan yrittäjä tarvitsee kuitenkin alleen laadukkaan arsenaalin erilaisia työvälineitä työtiloista puhumattakaan. Kaikilla alkupääomaa ei välttämättä löydy omasta taskusta, jolloin rahoitusta voi hakea esimerkiksi TE-toimiston myöntämän starttirahan tai Business Finlandin kautta. Aivan kaikille starttirahaa tai Business Finlandin apurahaa ei kuitenkaan myönnetä. Tällöin yhtenä pätevänä vaihtoehtona kannattaa harkita yrittäjälainaa. Mutta mitä yrittäjälainan hakemisessa kannattaa ottaa huomioon?

Yrittäjälainaa kuvausalan yrittäjälle

Yrittäjälainaa voidaan myöntää kenelle tahansa Suomessa toimivalle Y-tunnuksen rekisteröineelle yrittäjälle. Tämä tuo puolestaan enemmän vapauksia myös kuvausalan yrittäjälle, sillä esimerkiksi starttirahan yksi kriteereistä on se, että yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahan myöntämistä ja yritystoiminnalle tulee olla muutenkin tarkkaan laaditut perusteet. Apurahoja puolestaan myönnetään normaalisti erilaisiin kehitysprojekteihin, joten mikäli kuvausalan yrittäjällä ei ole mielessään mitään erityistä projektia, voi tällaisten apurahojen hakeminen olla vaikeaa.

Yrittäjälainaa voidaan myöntää niin osakeyhtiöille, avoimille yhtiöille, kommandiittiyhtiöille kuin toiminimille. Sillä ei siis ole väliä, toimiiko kuvausalan yrittäjä yksin toiminimellä vai onko hän esimerkiksi perustanut kommandiittiyhtiön yhdessä yhtiökumppanin kanssa. Tärkein ominaispiirre yrittäjälainalle on se, että lainaa haetaan ja se käytetään yritystoimintaa varten.

Vakuudetonta vai vakuudellista yrittäjälainaa?

Yrittäjälaina voi olla sekä vakuudellinen että vakuudeton laina. Vakuudettomalla lainalla tarkoitaan lainaa, jota varten yrittäjän ei tarvitse esittää erillisiä vakuuksia tai lainantakaajaa. Vakuudellisen lainan hyvänä puolena on puolestaan se, että tällöin yrittäjä voi neuvotella lainalleen edullisemman koron, sillä vakuudet toimivat tällöin takuuna siitä, että laina tullaan maksamaan takaisin korkoineen ja kuluineen.

Kaikki eivät kuitenkaan voi hakea vakuudellista lainaa. Ensinnäkin aloittelevalla kuvausalan yrittäjällä ei välttämättä ole esittää lainalleen vakuuksia tai takaajaa. Lisäksi monet vakuudellisia yrittäjälainoja myöntävät pankit vaativat lainoja varten erillisiä tositteita yrityksen liiketoiminnasta ja kannattavuudesta – numeroita, mitä voi olla vaikea todistaa silloin, kun yritys ottaa vasta ensimmäisiä askeliaan.

Tällöin vakuudeton laina voi olla oiva tie yritystoiminnan alkuun. Vakuudetonta yrittäjälainaa on mahdollista hakea osoitteesta https://www.qred.com/fi-fi, jossa lainan hakeminen on helppoa ja yksinkertaista. Koska yrittäjän ei tarvitse esittää lainalleen vakuuksia tai takaajaa, lainahakemukset käsitellään nopeasti ja hyväksytty lainapäätös on mahdollista saada jo muutaman pankkipäivän sisällä.

Muistilista ennen lainan hakemista

Ennen lainahakemuksen täyttämistä on syytä istua alas ja laskea tarkkaan, mihin kaikkeen lainaa tullaan tarvitsemaan. Liian pieni lainasumma johtaa siihen, että yrittäjä joutuu todennäköisesti hakemaan uutta lainaa, mikä puolestaan johtaa siihen, että tällöin yrittäjän on maksettava muutenkin tiukasta budjetistaan kahden lainan korkokuluja. Liian suuri lainasumma taas voi johtaa ylivelkaantumiseen tai kiusaukseen käyttää rahoja sellaisiin asioihin, joilla ei ole liiketoiminnan kannalta merkitystä.

Kun yrityksen kulut lasketaan mahdollisimman tarkkaan ylös, myös lainasumma on realistinen. Tällä tavalla lainarahat voidaan käyttää parhaimmalla mahdollisella tavalla yritystoiminnan liikkellepanoon, liiketoiminnan kehittämiseen, kuvausvälineiden vuokraamiseen/ostamiseen sekä liiketilojen hankintaan. Lainasta voi olla myös apua henkilökunnan palkkaamisessa, sillä työntekijöiden palkkaaminen vaatii budjetissa omat resurssinsa aina työntekijöiden pakollisista vakuutuksista ja palkoista mahdollisiin työvaatteisiin ja välineisiin.

Yrittäjälainan hakemista ei kannata turhaan pelätä, sillä oikein sijoitettuna se voi tarjota yritykselle vankan kasvualustan. On kuitenkin tärkeää, että lainan tarvetta pohditaan tarkkaan. Myös lainasumma ja laina-aika kannattaa pyrkiä säätämään mahdollisimman realistiseksi, jotta lainasta ei päädytä maksamaan liikaa kuluja.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *