Hyötytietoa arkeen, ajankohtaista tietoa elämään
Header_category_patakattila
Ruokablogi: Pata kattilaa rakastaa
Teriyakilohiannos_370

28.1.2010

Teriyakilohi

Mitenköhän tässä käy, kun tämän reseptin tänne pukkaan? Nimittäin pikkusiskollani on minun mielestäni pieni ongelma. Hän on haksahtanut teriyakiloheen niin, että käy kuulemma syömässä sitä lounaaksi lähes joka päivä. Mahtaakohan iltaruokakin kääntyä nyt kovin samankaltaiseksi... Tämä ohje ei sitten ole sinun käyttöösi R!

t. yksipuolistuvasta ruokavaliosta huolestunut isosisko

Teriyakilohi

Noin 400 g lohta
1 dl teriyakikastiketta
2 rkl vettä
2 rkl fariinisokeria

Leikkaa lohifile suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Mittaa teriyaki, vesi ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri liukenee nesteeseen. Pöyräytä lohipalat kattilassa ja kaada uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Sivele lohipaloja muutaman kerran kastikkeella. Tarjoa esimerkiksi jasminriisin kanssa.

Todella helppoa ja mielettömän hyvää. Ja nopea, eli täydellinen arkiruoka. Tosin menee vaikka illanistujaisissakin. Seurana tarjosin salaattia, paistettuja herkkusieniä ja nökäreen wasabimajoneesia. Ohje on Pastanjauhantaa-blogista.

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
Viikunafocaccia_370

26.1.2010

Viikunafocaccia

Bongasin Chocochilistä upean näköisen viikunafocaccian, joka jäi mieleen kytemään. Kun näin kaupassa tuoreita viikunoita, muistin ohjeen, ja sehän piti saada testiin. Mutta sen verran ovat viikunat näköjään tähän aikaan heikossa hapessa, että ne ehtivät parissa päivässä homehtua(!), ennen kuin ehtivät leipääni. Nyyh.

Onneksi kaappien kätköissä on aina kuivattuja hedelmiä, joten paikkasin murheen kuivatuilla viikunoilla. Mutta eihän se ole läheskään sama. Tähän tietenkin sopisivat oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, tai hyvää olisi ihan ilman mitään. Mutta sen verran oli ohje helpompi, kuin tämä, jonka löysin myöhemmin, että lieköhän käyttämäni ihan aidon focaccian ohje? Hyvää oli, mutta seuraavaksi testaan tuota toista, jossa on valkoviiniä ja huomattavasti pidemmät nostatukset.

Viikunafocaccia

6 vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl vettä
2 tl oliiviöljyä
Muutama tuore (tai kuivattu) viikuna
Lisää oliiviöljyä
Tuoretta rosmariinia
Suolahiutaleita

Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi, ja lisää jauhoihin. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Kohota taikinaa lämpimässä ainakin puolisen tuntia.

Vaivaa taikina uudelleen, ja painele se pellille leivinpaperin päälle. Anna lveivän kohota uudelleen puolisen tuntia. Leikkaa viikunat viipaleiksi tai lohkoiksi, ja painele leipään. Voitele leivän pinta runsaalla oliiviöljyllä ja lisää rosmariininoksat. Ripottele päälle vielä suolahiutaleita. Paista focaccia 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Pirskottele halutessasi valmiin leivän päälle vielä hiukan oliiviöljyä.

 

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
Punajuurisalaatti_370

24.1.2010

Paahdettu punajuurisalaatti ja rakennuspuuhia

No niin, nyt se on sitten totta, rakennusprojekti alkaa. Löysimme sopivan tontin (pitkän etsinnän jälkeen), ja hinnastakin päästiin myyjän kanssa sopuun. Arkkitehdin kanssa pidimme ensimmäisen suunnittelupalaverin, ja ensimmäiset luonnokset saamme parin viikon sisään.

Talosta tulee vanhan ajan hirsitalo. Voitte uskoa, että on selattu sisustuslehtiä ja sisustuskirjoja (joita minulla on metreittäin; mies selasi kylläkin rakennuslehtiä), ja suunniteltu, ja haaveiltu, ja suunniteltu, ja ja piirretty pohjakuvaa. Eilen kävimme keittiökaupassa haaveilemassa keittiöstä. Ja huonekalukaupassa. Ja kirjastossa lainaamassa lisää sisustus- ja rakennuskirjoja. Voi jee. Mutta kai sitä ruokaakin pitää jossain välissä laittaa. Kuten tätä punajuurisalaattia.

Paahdettu punajuurisalaatti

4-6 punajuurta (ei etikkajuuria, vaan tuoreita)
1 prk säilykepersikoita (tai jos kaupassa on, niin muutama tuore mieluummin)
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria
Tuoretta korianteria tai salviaa
1/2 tanko vuohenjuustoa
Salaattisekoitusta

Kuori ja lohko punajuuret. Paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys haarukalla. Siirrä kypsät punajuuret kulhoon, ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla sekä silputulla korianterilla (minun suosikkini) tai salvialla (miehen suosikki).

Valuta persikat, ja lohko. Tuoreet olisivat parempia, mutta niitä ei  taida saada tähän aikaan vuodesta. Ainakaan meidän kaupassamme ei ollut. Persikat voi laittaa salaattiin sellaisenaan, tai paahtaa uunissa (noin 5-10 minuuttia, pirskottele päälle oliiviöljyä), kuten minä tällä kertaa.

Laita pohjalle vihreää salaattia, mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Asettele päälle persikkalohkot ja punajuurilohkot. Kruunaa salaatti vuohenjuustoviipaleilla, jotka sulavat ihanasti kuumien persikoiden ja punajuurten päälle.

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
Simpukkawokki_370

24.1.2010

Kookosmaidoton simpukkawokki

Olisi taas kuukausittaisen haasteruoan aika. Viime kuun kisan voitti Kulinaarimuruja-blogi haastaen meidät kokkaamaan jotain äyriäisistä. Päätin valmistaa sinisimpukoita, sillä kyseiset herkut ovat jääneet minulta toistaiseksi kokkaamatta. Ravintolassa, varsinkin Belgiassa tai belgialaisessa, niitä onkin sitten tullut napsittua tuon tuostakin. En halunnut päästää itseäni liian helpolla valmistamalla "vain" perinteisesti sinisimpukoita valkoviinissä, vaan jotain muuta piti keksiä.

Jätin keksimisen kauppaan, ja hyllyjä kollatessani muodostui suunnitelma. Thai-henkinen simpukkawokki, jossa maistuu kookos ja häivähdys tomaattia. Loistavaa! Jossain vaiheessa välillä ruokakauppa-koti-sohva-keittiö suunnitelmani haihtui taivaan tuuliin, ja illalla ruokaa laittaessani olin unohtanut tyystin, mitä minun pitikään tehdä. Ilmeisesti elävien simpukoiden kokkaus hermostutti sen verran, että wokistani unohtui niin kookosmaito kuin tomaattinen häivähdyskin. Joten tulos ei ole ihan se, mitä piti, mutta tulipahan tehtyä ensi kertaa noita simpukoita. Mieskin söi niitä kiltisti, vaikkei ole ennen tykännyt.

Simpukkawokki

Thai-munanuudeleita
Sokeriherneitä
1/2 pkt siitakesieniä
1/2 punainen paprika
(1/2 pkt kirsikkatomaatteja)
Pala tuoretta inkivääriä
Pala tuoretta chiliä
Suolaa
Oliiviöljyä
Jeeraa eli juustokuminaa
Kurkumaa
(Loraus valkoviinä tai) kookosmaitoa

Kuutioi paprika, puolita siitakesienet. Silppua inkivääri ja chili. Puolita kirsikkatomaatit (jos muistat). Keitä munanuudet paketin ohjeen mukaan (10 minuuttia). Laita wokkipannuun reilu loraus oliiviöljyä ja kuullota mausteita (jeera, kurkuma, inkivääri ja chili) hetki öljyssä. Lisää ensin paprikat, sitten sokeriherneet ja lopuksi sienet ja tomaatit. Mausta suolalla ja lisää valkoviiniä (laitoin siis viiniä, vaikka kookosmaitoa piti) tai kookosmaitoa. Suurusta tarvittaessa. Lisää valutetut nuudelit. 

Noin 10 sinisimpukkaa
6 kampasimpukkaa
8 jättikatkarapua

1 dl valkoviiniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi

Kalatiskillä myyjä tsekkasi simpukat läpi, ja heitti huonot pois. Silti ne on syytä tarkistaa. Mikäli simpukka on auki, kopauta sitä varovasti pöydän reunaan. Mikäli simpukka sulkeutuu, se on elävä ja siis syötävä. Mikä simpukka ei mene kiinni, se on kuollut, ja se pitää heittää pois.

Huuhtele simpukoita reilussa vedessä useampi kerta, itse taisin huuhdella niitä kolme kertaa. Silppua sipuli ja valkosipuli. Laita sipulit ja valkoviini kattilaan. Kiehauta, ja lisää sinisimpukat. Laita kansi kiinni, ja anna simpukoiden kypsyä muutama minuutti, eli kunnes ne aukeavat (noin 5 minuuttia). Sekoita simpukoita välillä puukauhalla. Kaada simpukat siivilään.

Paista jättikatkaravut ja kampasimpukat parilapannulla molemmilta puolilta (noin minuutti per puoli) ja mausta suolalla.

Annostele lautaselle wokkia, ja asettele päälle sinisimpukoita, kampasimpukoita ja jättikatkarapuja.

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
Gojit_ja_muut_370

20.1.2010

Oih, mitä herkkuja: wasabiherne, kuivattu kookos ja goji

Kävin täydentämässä pähkinävarastojani myslejä sun muuta varten, ja voi mitä kaikkia herkkuja kaupasta löysinkään. No, ensinnäkin näitä paljon kohkattuja goji-marjoja, joita oli pakko päästä maistamaan. Goji-marjat ovat niin kutsuttua superruokaa, eli erittäin ravintopitoista ruokaa.

Gojit ne tulevat kaukaa Himalajan rinteiltä. Tämän ihmemarjan sanotaan olevan maailman ravinnerikkain. Ne sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Monessa blogissa on hieman kauhistelu niiden makua, mutta sekä minä että mies pidimme niistä. Eivät ne nyt mitään kuivattuja karpaloita ole, mutta ihan jees esimerkiksi pähkinäsekoituksen kanssa välipalana.

No sitten päästää siihen superherkkuun, eli kuivattuihin kookoksenpaloihin. Voi apua, että olivat hyviä, ihan kuin karkkia. Täytyy laittaa pussi piiloon, ettei tule mässäiltyä liikaa. Kolmas löytö oli wasabiherneet. Tulisia, suolaisia, wasabinmakuisia herneitä. Nam! Kaappiin nekin piiloon...

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
1 .. 5 6 7 8 [ 9 ] 10 11 12 13 .. 60